
183 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Το λιμάνι του Πειραιά σημείωσε αλματώδη ανάπτυξη μετά το 1834. Οι λίγοι καθολικοί που ζούσαν μέχρι τότε, άρχισαν να αυξάνονται. Ο Φρειδερίκος Μαρκέττης, πλούσιος έμπορας και ναυτικός πράκτορας, ενδιαφερόμενος για τη λειτουργική ζωή των συμπολιτών του, καθιέρωσε μέσα στο μέγαρό του ένα παρεκκλήσι, στο οποίο, τις Κυριακές και τις γιορτές, ένας ιερέας κατέβαινε από την Αθήνα για να λειτουργήσει. Το 1837 όμως, το παραπάνω ακίνητο πουλήθηκε και έτσι οι Πειραιώτες αναγκάσθηκαν να αναζητήσουν κάποιον άλλο τόπο λατρείας. Ο αιδ. Κων/νος Σαργολόγος, γενικός τοποτηρητής και πρεσβύτερος της ενορίας των Αθηνών, ενημέρωσε σχετικά τον Σεβ. Βλάγκη, ο οποίος βρισκόταν στη Σύρο, με επιστολή που του έστειλε στις 11 Ιανουαρίου 1837 και στην οποία του έγραφε: «Το μέγαρο στο οποίο ετελείτο μέχρι τώρα η λειτουργία, πουλήθηκε στο κράτος για να εγκατασταθεί σ\'αυτό η Σχολή της Αίγινας. Γι αυτό πρέπει να κατέβω στον Πειραιά και να αναζητήσω άλλον τόπο. Σκέφθηκα λοιπόν να ιδρύσω ναό δεδομένου ότι ο Πειραιάς σε λίγο θα εξελιχθεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδος...». .



Εξωτερικές - εσωτερικές Φωτογραφίες της Εκκ. Αγίου Παύλου
Τότε νοικιάζεται ένα σπίτι το οποίο μετατρέπεται, σε παρεκκλήσι. Πληροφορίες για την ίδρυση του πρώτου εκείνου ναού, βρίσκουμε στη χειρόγραφο έκθεση με τίτλο: «Ιστορικοί σημειώσεις. Ιστορία της ιδρύσεως του Καθολικού ναού του Αποστόλου Παύλου εν Πειραιεί» που συνέταξε ο αιδ. Μαρίνος Δούναβης, πρώτος εφημέριος της ενορίας του Πειραιά . Η ιδέα λοιπόν του αιδ. Σαργολόγου, να ιδρύσει ναό στο λιμάνι του Πειραιά, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τον Prokesch Osten, πρέσβη της Αυστρίας στην Αθήνα. Υιοθέτησε αμέσως την πρόταση που του έκανε ο εφημέριος των Αθηνών, και πρότεινε στο Διαχειριστικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση του της 5ης Μαρτίου 1837, την ανέγερση ενός ναού στον Πειραιά. Ο Prokesch Osten άρχισε να δραστηριοποιείται για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων ανάμεσα στους συμπατριώτες του Αυστριακούς. Το πρώτο σημαντικό ποσό προήλθε από έρανο που έκανε στην «Αυστριακή Μοίρα της Μεσογείου». Με αυτά τα χρήματα αγοράσθηκε κατάλληλο οικόπεδο. Ειδικότερα, ο Ιάκωβος Τούντας, κάτοικος Αθηνών, ιδιοκτήτης οικοπέδου 1600 πήχεων, προσέφερε 200 πήχεις για την ανέγερση του ναού. Το υπόλοιπο του οικοπέδου του είχε
δεσμευθεί από το κράτος για την ανέγερση δημοσίου οικοδομήματος. Το Συμβούλιο ζήτησε τότε από τον Τούντα να του παραχωρήσει όλα τα δικαιώματα του στο εν λόγω οικόπεδο, έναντι αποζημιώσεως. Στη συνέχεια, πρότεινε στο Κράτος την ανταλλαγή του οικοπέδου με άλλο, ίσης αξίας. Ο χώρος όμως που πρόσφερε το Κράτος, βόρεια της Ζέας (Πασαλιμάνι) κρίθηκε ακατάλληλος. Τότε είναι που έγινε τελικά αποδεκτό το οικόπεδο της οδού Φίλωνος 23, στο οποίο σήμερα υψώνεται ο ναός του Αγ. Παύλου. Μετά την απόκτηση του οικοπέδου, ζητήθηκε από τον αρχιτέκτονα Εδουάρδο Schaubert, τεχνικό σύμβουλο της Κυβέρνησης, η προμελέτη για την κατασκευή μικρού ναού, ανάλογου με την επιφάνεια του χώρου και τις οικονομικές δυνατότητες του Συμβουλίου.
Πανοραμική άποψη της Εκκ. Αγίου Παύλου απο ....ψηλά ! ! !
my test


